Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολόγησης


Με τη Βάπτιση ο άνθρωπος καθαρίζεται και ελευθερώνεται από την εξουσία του διαβόλου. Είναι λαμπρός, πεντακάθαρος. Ωστόσο, όσο ζει ο άνθρωπος δέχεται τις επιθέσεις του πονηρού και συχνά η αδυναμία της ανθρώπινης φύσης τον οδηγεί σε αμαρτίες, δηλαδή αστοχίες και σφάλματα. Η κάθε αμαρτία είναι ένα τραύμα, μια πληγή της ψυχής. Ο Χριστός, που γνωρίζει καλύτερα από κάθε γιατρό την ανθρώπινη ψυχή και ενδιαφέρεται γι’ αυτήν και την αγαπά και θέλει να την θεραπεύσει, σύστησε για μας το Μυστήριο της Μετάνοιας και Εξομολόγησης.
Ἄν τινων ἀφῆτε τάς ἁμαρτίας, ἀφίενται αὐτοῖς. Ἄν τινων κρατῆτε, κεκράτηνται”, είπε στους Αποστόλους Του και τους έδωσε έτσι την εξουσία να συγχωρούν τις αμαρτίες των πιστών.
Στο μυστήριο αυτό απαραίτητη είναι για τον πιστό η συναίσθηση της αμαρτίας του και η μετάνοιά του, δηλαδή η λύπη του, η συντριβή του γι’ αυτό το άστοχο που διέπραξε και η σταθερή του απόφαση να μην το ξανακάνει, αλλά να αλλάξει τρόπο ζωής. Ο πιστός εξομολογείται την αμαρτία του, δηλαδή την ομολογεί προφορικά μπροστά στον πνευματικό (ιερέα που έχει λάβει ειδική ευλογία-άδεια να τελεί αυτό το μυστήριο). Εκείνος επικαλείται τη φώτιση του Θεού, για να συμβουλεύσει τον πιστό και να τον βοηθήσει να αγωνιστεί εναντίον του πονηρού. Τέλος του διαβάζει μια ειδική ευχή, τη συγχωρητική, με την οποία παρακαλεί το Θεό να συγχωρέσει όλα τα σφάλματα του εξομολογούμενου πιστού ώστε, ειρηνικός, γαλήνιος και ενισχυμένος από τον Θεό, να συνεχίσει πιο προσεχτικά τη ζωή του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ΄ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 5.00μ.μ. Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 5.30-6.00μ.μ. Εσπερινό Κήρυγμα 6.00-7.30μ.μ Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, Γ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ, Των Αγίων 40 μαρτύρων 7.00π.μ. Όρθρος και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία 7.00μ.μ. Ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 7.00π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία 5.00μ.μ Ακολουθία του Εσπερινού Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, Γ΄ Νηστειών, ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ 7.00π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Τελετή Σταυροπροσκυνήσεως 5.00μ.μ. Το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και οι Χαιρετισμοί προς τον Τίμιο του Κυρίου Σταυρό. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΑΠΟΤΜΗΜΑ ΕΚ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΛΙΘΟΣ ΕΚ ΤΟΥ ΦΡΙΚΤΟΥ ΓΟΛΓΟΘΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ

Το Σάββατο 5 Μαΐου η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Εφραίμ του εν Νέα Μάκρη και πανηγυρίζει το ιερό παρεκκλήσιο το οποίο βρίσκεται κάτωθεν του Ιερού μας Ναού. Το πρόγραμμα του τριήμερου εορτασμού έχει ως εξής: ΠΕΜΠΤΗ 3 ΜΑΪΟΥ 2018 6.00μ.μ. Η Ακολουθία του Αγιασμού και εν συνεχεία οι Χαιρετισμοί προς τον Άγιο Εφραίμ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΜΑΪΟΥ 2018 7.00μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΪΟΥ 2018 7.00π.μ. Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος 6.00μ.μ. Μεθέορτος Εσπερινός και η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος και της εμβάδος του Αγίου πέριξ του Ιερού Ναού και η Ιερά Παράκλησις του Αγίου.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ

Την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 7.00μ.μ. στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ θα τελέσουμε την Ακολουθία του Εσπερινού, του Όρθρου όπου θα γίνει η χρήσις εκ του ελαίου της κανδήλας και της Θείας Λειτουργίας επί τη εορτή του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου