Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι το Τριώδιο...


Τριώδιο ονομάζεται το Λειτουργικό Βιβλίο της Εκκλησίας μας το οποίο περιλαμβάνει τους Ύμνους των Κυριακών, από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο πριν την Τελετή της Αναστάσεως. Ονομάζεται έτσι διότι οι περισσότεροι Κανόνες του Όρθρου (πρωινή Ακολουθία) περιέχουν τρείς Ωδές ενώ συνήθως περιέχουν εννέα Ωδές - την 8η και την 9η πάντοτε, ύστερα δε διαδοχικά μία από τις πέντε πρώτες.

Το Τριώδιο τοποθετείται στα Αναλόγια των Ναών μας στον Εσπερινό του Σαββάτου της Κυριακής του Τελώνου και του Φαρισαίου αφού πρώτα ο Πρωτοψάλτης το παραλάβει από την Εικόνα του Χριστού και το ασπασθεί. Έτσι ανοίγει το Τριώδιο, περίοδος η οποία διαιρείται σε τρείς μικρότερες, δηλ. Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι Κυριακή της Τυροφάγου, Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Σάββατο Του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο πριν την Ανάσταση.

Για την διαμόρφωση του Τριωδίου, όπως το έχει στη χρήση της σήμερα η εκκλησία μας, έπαιξαν ρόλο όλες οι χριστιανικές γενεές από τον 5ο μέχρι τον 15ο αι. μ.Χ. (Το πρώτο έντυπο του Τριωδίου εξεδόθη το 1522 στην Βενετία). Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τις ασματικές ακολουθίες των εορτών του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (Β' Κυριακή των Νηστειών), του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος (Δ' Κυριακή των Νηστειών), κ.α. Αποδεικνύεται επίσης από την εισαγωγή του επιτάφιου θρήνου, εγκωμίων, δηλαδή που ψάλλονται στον Επιτάφιο, και από την εισαγωγή των συναξαρίων του Νικηφόρου Καλλίστου του Ξανθόπουλου. Στην διαμόρφωση των ασματικού κύκλου του τριωδίου συνέβαλαν επίσης και διάσημοι υμνογράφοι και μελωδοί της εκκλησίας μας, όπως ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός και ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.

Το Τριώδιο περισσότερο από όλα τα εκκλησιαστικά βιβλία που περιέχουν ιερές ακολουθίες οδηγεί τις ψυχές των πιστών τέκνων της ορθοδόξου Εκκλησίας στην περισυλλογή και στην κατάνυξη. Για τον λόγο αυτό ονομάζεται και κατανυκτικό τριώδιο. Με τον κύκλο των εορτών του τριωδίου ανανεώνονται τα βιώματα της νηστείας, της εγκράτειας, της μετάνοιας, και της χαρμολύπης.

Οι Κυριακές του Τριωδίου είναι οι εξής:

1. Τελώνου και Φαρισαίου

2. Ασώτου

3. Απόκρεω

4. Τυροφάγου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ΄ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 5.00μ.μ. Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 5.30-6.00μ.μ. Εσπερινό Κήρυγμα 6.00-7.30μ.μ Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, Γ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ, Των Αγίων 40 μαρτύρων 7.00π.μ. Όρθρος και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία 7.00μ.μ. Ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 7.00π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία 5.00μ.μ Ακολουθία του Εσπερινού Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, Γ΄ Νηστειών, ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ 7.00π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Τελετή Σταυροπροσκυνήσεως 5.00μ.μ. Το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και οι Χαιρετισμοί προς τον Τίμιο του Κυρίου Σταυρό. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΑΠΟΤΜΗΜΑ ΕΚ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΛΙΘΟΣ ΕΚ ΤΟΥ ΦΡΙΚΤΟΥ ΓΟΛΓΟΘΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ

Το Σάββατο 5 Μαΐου η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Εφραίμ του εν Νέα Μάκρη και πανηγυρίζει το ιερό παρεκκλήσιο το οποίο βρίσκεται κάτωθεν του Ιερού μας Ναού. Το πρόγραμμα του τριήμερου εορτασμού έχει ως εξής: ΠΕΜΠΤΗ 3 ΜΑΪΟΥ 2018 6.00μ.μ. Η Ακολουθία του Αγιασμού και εν συνεχεία οι Χαιρετισμοί προς τον Άγιο Εφραίμ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΜΑΪΟΥ 2018 7.00μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΪΟΥ 2018 7.00π.μ. Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος 6.00μ.μ. Μεθέορτος Εσπερινός και η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος και της εμβάδος του Αγίου πέριξ του Ιερού Ναού και η Ιερά Παράκλησις του Αγίου.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ

Την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 7.00μ.μ. στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ θα τελέσουμε την Ακολουθία του Εσπερινού, του Όρθρου όπου θα γίνει η χρήσις εκ του ελαίου της κανδήλας και της Θείας Λειτουργίας επί τη εορτή του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου